Jak zabezpieczyć stół kuchenny?

Dodano: 2016-11-07    |    Porady: Konserwacja mebli - porady
Jak zabezpieczyć stół kuchenny?

 

Jeść lubimy wszyscy, lecz gotować i sprzątać już niekoniecznie. Na gotowaniu się nie znamy, więc tego tematu nie podejmujemy, jeśli jednak chodzi o meble to uważamy się za prawdziwych ekspertów! A ponieważ Twoje dobre samopoczucie jest dla nas naprawdę ważne, dzisiaj podzielimy się z Tobą naszymi sprawdzonymi patentami na zabezpieczenie kuchennego stołu!

3469,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: 3-4 tygodnie

2539,00 zł
Koszt dostawy: 99,00 zł
Czas realizacji: 3-4 tygodnie

3469,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: 3-4 tygodnie

Nowy stół, nowy Ty — tym razem nie zwlekaj, konserwuj natychmiast

Podobno cierpliwość to cnota, ale na niektóre rzeczy nie ma co czekać. Zabezpieczenie stołu kuchennego z pewnością się do nich zalicza! W przypadku mebli z naturalnego drewna, warto zrobić to tuż po zakupie, zanim na blat spadnie pierwszy okruszek. Specjalny preparat uodparnia powierzchnie na ścieranie i przebarwienia (pamiętaj, by nakładać go wzdłuż naturalnych linii drewna). Ale na kuchenne meble czeka więcej zagrożeń, niż tylko częste mycie i promieniowanie UV. Skrajne temperatury, wysoka wilgotność, a przede wszystkim plamy — tłuste, żrące i barwiące, czyli te najtrudniejsze do usunięcia. Regularne zabezpieczanie kuchennych powierzchni to klucz do zachowania ich świeżego, nieskazitelnego wyglądu. Odpowiedni preparat zapobiegnie blaknięciu i wnikaniu substancji wgłąb blatów, lecz pamiętaj, aby wybrać ten dedykowany tworzywu, z jakiego wykonany jest Twój stół.

Konserwacja raz, a dobrze? Nie — raz do roku

Kuchenne stoły to zdecydowanie najczęściej wycierane, przecierane i odkurzane powierzchnie w całym domu. Brudzą się właściwie bez przerwy, a spektrum grożących ich plam jest naprawdę wysokie. Tłuste i silnie barwiące zabrudzenia to codzienność, z jaką muszą się zmagać meble w Twojej kuchni. I chociaż Ty, dzierżąc w ręku szmatkę nasączoną detergentem, walczysz o zachowanie czystości, z każdym przetarciem zmniejszasz warstwę zabezpieczającą blat przed całym złem tego świata (no może nie całym, ale na pewno tym kuchennym). Zapamiętaj więc — nie wystarczy zabezpieczyć stół kuchenny raz, a dobrze. Czynność tę należy regularnie powtarzać — najlepiej raz w roku.

-5%

1291,00 zł
Koszt dostawy: 139,00 zł
Czas realizacji: 3-7 dni
-5%

1500,00 zł
Koszt dostawy: 139,00 zł
Czas realizacji: 3-7 dni
-5%

1104,00 zł
Koszt dostawy: 139,00 zł
Czas realizacji: 3-7 dni

Ostrzeżenie dla zapominalskich — co się stanie z zaniedbanym blatem

Co się stanie, jeśli przez przypadek zupełnie zapomnisz o odnowieniu warstwy zabezpieczającej? Cóż, zabrudzenia staną się dużo trudniejsze do usunięcia, a co gorsza — będą wnikać głęboko w powierzchnię mebli. Po tłustych plamach zostanie żółtawy osad, a po sokach, owocach czy warzywach kolorowe kleksy. To nie koniec! Pozbawione zabezpieczenia powierzchnie staną się podatne na działanie wysokich temperatur, niszczące działanie wilgoci czy promieniowanie UV — ale wierz nam, że w takiej sytuacji wyblaknięcie kolorów będzie najmniejszym z Twoich zmartwień. Jeśli już dojdzie do naprawdę dużych uszkodzeń w powierzchni mebli, nie staraj się naprawić ich na własną rękę — efekt może być opłakany. Zamiast tego wezwij fachowców, którzy swoim wprawnym okiem ocenią, co przywróci Twój kuchenny stół do pełnej świetności.

Jak zabezpieczyć stół kuchenny przed wysoką temperaturą

Chociaż odpowiednie preparaty zabezpieczą stoły i blaty przed szkodliwym wpływem wielu czynników, jeden z nich pozostaje dla nich zabójczy. Mowa o wysokiej temperaturze, o którą przecież w kuchni nietrudno. Producenci mebli są rzecz jasna świadomi faktu, że modele projektowanie stricte do kuchni narażone będą na działanie temperatur wyższych, niż w salonie czy sypialni i biorą to pod uwagę już na etapie ich tworzenia. Jeśli jednak na kuchennym blacie lub jadalnianym stole postawisz rozgrzany do czerwoności garnek, który dopiero co zdjąłeś z kuchni bądź wyjąłeś z piekarnika, powierzchnia mebla ulegnie uszkodzeniu niezależnie od ilości warstw lakieru, jakie na nie położyłeś.

48h
-15%

699,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: 48h
48h
-29%

849,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: 48h
48h
-14%

599,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: 48h

Mat czy połysk?Jakie powierzchnie najlepiej sprawdzą się w Twojej kuchni?

Jest jeszcze kwestia, o której warto pomyśleć przed zakupem mebli kuchennych — wariant wykończenia. To od niego zależeć będzie bowiem, jakie zabrudzenia i w jakim stopniu widoczne będą na powierzchni mebli. W tej konkurencji udział bierze mat i połysk, a każdy z nich ma w zanadrzu kilka silnych argumentów. Z gładkich, błyszczących powierzchni łatwiej usunąć większość zabrudzeń, a zarysowania pozostaną mniej widoczne (przynajmniej na pierwszy rzut oka). Wyeksponują one za to wszelkie odciski palców i szybciej zdradzą swój wiek — przy częstym przecieraniu lakierowana powierzchnia straci swój błysk, wyraźnie ujawniając stopień zużycia. Matowe stoły są nieco bardziej oporne podczas codziennego zmywania i nawet niewielkie ryski są na nich dobrze widoczne. Starzeją się za to wolniej, a niektórych plam zwyczajnie na nich nie widać (co oczywiście wcale nie zwalnia Cię z obowiązku ich wyczyszczenia).

Zanim więc zdecydujesz się na konkretny model lub zestaw, zastanów się, z jakimi zabrudzeniami toczyłeś dotychczas najbardziej uciążliwą walkę — może wybór odpowiedniej powierzchni pozwoli Ci o nich zapomnieć na dobre?

Chociaż zabezpieczenie kuchennego stołu może być nieco angażujące, pamiętaj, że robisz to dla siebie. Należycie zakonserwowane blaty dłużej zachowują świeży wygląd i łatwiej je wyczyścić. Bez odpowiedniej pielęgnacji kuchenne zabrudzenia dostaną się wgłąb blatów, barwiąc i niszcząc je nieodwracalnie. Wystarczy jedynie odrobina wysiłku, byś swoim kuchennym stołem mógł cieszyć się przez lata!

PODOBNE ARTYKUŁY

 

Program lojalnościowy
Zbieraj punkty i wymieniaj je na bony zakupowe - nawet do 150 zł.
Punkty otrzymasz za zakupy w sklepie oraz za ocenę produktów.
1 pkt
za 1 zł