Meble do kawiarni - coś więcej niż stolik i krzesła
Utarło się, że meble restauracyjne to tylko stolik i kilka krzeseł wokół. Tymczasem do lokali coraz częściej wkraczają meble rodem z salonu. Sporą popularnością cieszą się np. sofy restauracyjne i fotele, które widoczne są zwłaszcza w kawiarniach. Nie jest to przypadek, bowiem to właśnie w kafeteriach oddajemy się bajecznej sjeście w towarzystwie filiżanki ulubionego espresso, a w miękkich objęciach wygodnych mebli kawiarnianych rozpływamy się jeszcze bardziej. Wygoda to zresztą słowo klucz - umeblowanie zarówno restauracji, jak i kawiarni powinno cechować się właśnie wysokim komfortem. To podstawa. Podstawą są także wspominane już stoliki i krzesełka. Są one o tyle ważne, że nie tylko stanowią wartość użytkową, ale także odzwierciedlają nastrój lokalu. Na przykład jasny komplet z pewnością wpasuje się do knajp, w których szczyt odwiedzin przypada na godziny dzienne, z kolei nieco ciemniejsze barwy odnajdą się tam, gdzie interes zaczyna się kręcić się w wieczornych porach. Oprócz tego podstawowe umeblowanie powinno wpasować się w klimat lokalu i jego innych ozdób. Jest to widoczne zwłaszcza w trattoriach, gdzie wystrój i niezliczona liczba na ogół drewnianych dekoracji niemal narzuca użycie mebli restauracyjnych w stylu retro. Elegancja i wygoda mebli powinna za każdym razem iść w parze z funkcjonalnością. I nie mowa tu jedynie o ułatwieniach dla klientów. Bardzo cenne okazują się takie meble, przy których dobrze się czują nie tylko goście, ale też obsługa. Dlatego w ostatnim czasie zdecydowanie częściej stawia się na okrągłe stoły restauracyjne lub meble typu fast-food w bistro, przy których np. zwiększa się szansa, że kelner w porę nawiąże kontakt wzrokowy z gościem i na czas będzie służyć mu pomocą. To samo dotyczy także przestrzeni wokół lady barowej. Tu pierwszoplanowe role grają m.in. odpowiednio wysokie hokery, dzięki którym nie tylko klient ma zagwarantowany komfort, ale też ułatwiona jest komunikacja z barmanem. Za pomocą mebli można nie tylko zdefiniować klimat restauracji ale też… zapraszać do niej na zewnątrz lokalu. Tak jest w przypadku ogrodowych mebli restauracyjnych, które znajdują się poza budynkiem, ale stanowią jego integralną część. Do mody wszedł trend, w którym wszelkie ogródki restauracyjne, a nawet piwne, powinny stylistycznie korespondować z tą częścią lokalu, która znajduje się pod dachem. Dzięki temu w świadomości klienta utrwala się obraz restauracji nawet wtedy, gdy wstępuje do niej spontanicznie po drodze, na kufel zimnego trunku. Ogród też stanowi przedłużenie strefy komfortu, która znajduje się w wewnątrz - można to osiągnąć choćby z pomocą leżaków, hamaków czy parasoli przeciwsłonecznych. Bez względu na to, czy poszukujesz kawiarnianych mebli, czy może klasycznych zestawów ze stołem i krzesłami, prowadząc własny lokal gastronomiczny nie możesz zapomnieć także o dodatkowym wyposażeniu. Zapewne gros Twoich gości to młodzi rodzice, dla których każda restauracja niedostosowana dla małych dzieci będzie miejscem do ominięcia, nawet jeśli jej wystrój zwala z nóg. Pomyśl o tym i zaopatrz się w specjalne krzesełka do karmienia dzieci. Wtedy naprawdę zadbasz nawet o najmniejsze detale, które ponownie przyciągną do Twoje restauracji rzesze stałych bywalców.
Rozwiń tekst
Utarło się, że meble restauracyjne to tylko stolik i kilka krzeseł wokół. Tymczasem do lokali coraz częściej wkraczają meble rodem z salonu. Sporą popularnością cieszą się np. sofy restauracyjne i fotele, które widoczne są zwłaszcza w kawiarniach. Nie jest to przypadek, bowiem to właśnie w kafeteriach oddajemy się bajecznej sjeście w towarzystwie filiżanki ulubionego espresso, a w miękkich objęciach wygodnych mebli kawiarnianych rozpływamy się jeszcze bardziej. Wygoda to zresztą słowo klucz - umeblowanie zarówno restauracji, jak i kawiarni powinno cechować się właśnie wysokim komfortem. To podstawa. Podstawą są także wspominane już stoliki i krzesełka. Są one o tyle ważne, że nie tylko stanowią wartość użytkową, ale także odzwierciedlają nastrój lokalu. Na przykład jasny komplet z pewnością wpasuje się do knajp, w których szczyt odwiedzin przypada na godziny dzienne, z kolei nieco ciemniejsze barwy odnajdą się tam, gdzie interes zaczyna się kręcić się w wieczornych porach. Oprócz tego podstawowe umeblowanie powinno wpasować się w klimat lokalu i jego innych ozdób. Jest to widoczne zwłaszcza w trattoriach, gdzie wystrój i niezliczona liczba na ogół drewnianych dekoracji niemal narzuca użycie mebli restauracyjnych w stylu retro. Elegancja i wygoda mebli powinna za każdym razem iść w parze z funkcjonalnością. I nie mowa tu jedynie o ułatwieniach dla klientów. Bardzo cenne okazują się takie meble, przy których dobrze się czują nie tylko goście, ale też obsługa. Dlatego w ostatnim czasie zdecydowanie częściej stawia się na okrągłe stoły restauracyjne lub meble typu fast-food w bistro, przy których np. zwiększa się szansa, że kelner w porę nawiąże kontakt wzrokowy z gościem i na czas będzie służyć mu pomocą. To samo dotyczy także przestrzeni wokół lady barowej. Tu pierwszoplanowe role grają m.in. odpowiednio wysokie hokery, dzięki którym nie tylko klient ma zagwarantowany komfort, ale też ułatwiona jest komunikacja z barmanem. Za pomocą mebli można nie tylko zdefiniować klimat restauracji ale też… zapraszać do niej na zewnątrz lokalu. Tak jest w przypadku ogrodowych mebli restauracyjnych, które znajdują się poza budynkiem, ale stanowią jego integralną część. Do mody wszedł trend, w którym wszelkie ogródki restauracyjne, a nawet piwne, powinny stylistycznie korespondować z tą częścią lokalu, która znajduje się pod dachem. Dzięki temu w świadomości klienta utrwala się obraz restauracji nawet wtedy, gdy wstępuje do niej spontanicznie po drodze, na kufel zimnego trunku. Ogród też stanowi przedłużenie strefy komfortu, która znajduje się w wewnątrz - można to osiągnąć choćby z pomocą leżaków, hamaków czy parasoli przeciwsłonecznych. Bez względu na to, czy poszukujesz kawiarnianych mebli, czy może klasycznych zestawów ze stołem i krzesłami, prowadząc własny lokal gastronomiczny nie możesz zapomnieć także o dodatkowym wyposażeniu. Zapewne gros Twoich gości to młodzi rodzice, dla których każda restauracja niedostosowana dla małych dzieci będzie miejscem do ominięcia, nawet jeśli jej wystrój zwala z nóg. Pomyśl o tym i zaopatrz się w specjalne krzesełka do karmienia dzieci. Wtedy naprawdę zadbasz nawet o najmniejsze detale, które ponownie przyciągną do Twoje restauracji rzesze stałych bywalców.