Jak konserwować meble restauracyjne?

Dodano: 2016-11-07    |    Porady: Konserwacja mebli - porady
Jak konserwować meble restauracyjne?

 

Jeśli przychodzisz do restauracji jako klient, czujnym okiem oceniasz jakość obsługi, jedzenia i czystość lokalu. Jeśli jednak jesteś właściciele knajpki, wiesz, jak wiele wysiłku trzeba włożyć, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik. Strony typu TripAdvisor czy stary, dobry Facebook pozwalają oceniać miejsce publiczne nawet na podstawie jednorazowej, krótkiej wizyty. Internauci bywają bezlitośni i niepozorne, malutkie niedociągnięcie może skutkować falą negatywnych ocen, a w efekcie — nieodwracalnym zniszczeniem reputacji. Jako specjaliści do spraw meblowych, podpowiemy Ci, jak ustrzec się oskarżeń o niechlujny wystrój i brudne wnętrze.

Więcej kolorów

Cena od: 257,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: do 6 tygodni
Więcej kolorów

Cena od: 368,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: do 6 tygodni
48h
Więcej kolorów

Cena od: 419,00 zł
Koszt dostawy: 15,00 zł
Czas realizacji: 48h

Konserwacja mebli restauracyjnych — jakie tworzywo wybieramy najczęściej?

Wybierając meble do jadalni we własnym domu, kierowałeś się zapewne zupełnie innymi kryteriami, niż podczas urządzania swojej restauracji. W końcu ciężko porównać liczbę znajomych wpadających na obiad do Ciebie do liczby gości odwiedzających Twój lokal. Swoje robi też cena — co innego kupować jeden stół i sześć krzeseł, a co innego pomnożyć te liczby razy piętnaście. Właśnie dlatego w restauracjach najczęściej dominują meble z tworzyw sztucznych. Łatwiej się je czyści, nie wymagają aż tak specjalistycznych (a przez to drogich) środków konserwujących, a gdy krzesło lub stolik trzeba wymienić, koszt dokupienia kolejnej sztuki jest znacznie mniejszy. Nie oznacza to jednak, że dajemy Ci zielone światło i pozwalamy pójść na łatwiznę! Niezależnie od tworzywa, wszystkie powierzchnie muszą być wypucowane!

Wielki powrót materiałowych tapicerek — jak je czyścić, jak je prać

Przez kilka dziesięcioleci dominowało przekonanie, że kawiarnie i restauracje obowiązkowo muszą być eleganckie i wytworne. Restauratorzy zabijali się więc o lite drewno i naturalną skórę. Ostatnie lata i moda na tak zwane slow life oraz slow food przyniosły nieoczekiwany zwrot sytuacji, a w centrum zainteresowania znalazły się wnętrza przytulne, nietypowe i zaskakujące. Najmodniejsze knajpy to już nie te rodem z paryskiego żurnala. Dziś króluje w nich drewno i miękkie materiały tekstylne, które bardzo często zwyczajnie do siebie nie pasują. Każdy stolik inny, a w obrębie jednego stolika zupełnie inne krzesła? Tak, tak właśnie wyglądają współczesne, kultowe knajpy. Czyszczenie materiałowej tapicerki jest stosunkowo proste, chociaż należy robić to bardzo regularnie! Sklepowe półki aż uginają się od nadmiaru środków piorących i nawet posiadanie własnego odkurzacza piorącego przestało być nieosiągalnym marzeniem. Pamiętaj jednak, że czas służy plamom na materiałowych obiciach, więc oprócz czyszczących chemikaliów, przyda Ci się również bystre oko i niezły refleks — im szybciej zauważysz i zaatakujesz plamę, tym większe szanse, że pozbędziesz się jej całkowicie.

48h
Więcej kolorów

Cena od: 243,00 zł
Koszt dostawy: 25,00 zł
Czas realizacji: 48h
48h
Więcej kolorów

Cena od: 469,00 zł
Koszt dostawy: 25,00 zł
Czas realizacji: 48h
48h
Więcej kolorów

Cena od: 489,00 zł
Koszt dostawy: 25,00 zł
Czas realizacji: 48h

Jak dbać o meble w restauracji z naturalnej skóry?

Czyszczenie skóry — zarówno tej naturalnej, jak i sztucznej — to temat, do którego wracamy regularnie. Dlaczego? Zaskakująco często zwracają się do nas nasi klienci z pytaniem, jak właściwie mają się za to zabrać. Choć więc poruszaliśmy ten wątek już wiele razy, z przyjemnością „odkurzymy” go dla Was po raz kolejny. Naturalna skóra to jeden z najbardziej wytrzymałych materiałów, jakie spotyka się w świecie wyposażenia wnętrz. Nie lubi jednak ani nadmiernej wilgoci (bo traci przez nią swoje właściwości), ani przesadnej suchości (bo zaczyna kruszyć się i pękać). Jeśli właśnie takie meble wybrałeś do swojej restauracji, zaopatrz się w zestaw profesjonalnych środków, dedykowanych konkretnemu rodzajowi skóry. Codzienny kurz usuwaj lekko wilgotną szmatką, miękką szczotką lub odkurzaczem.

Jak dbać o ekoskórę? Czyszczenie skóry syntetycznej

W przypadku mebli obitych syntetycznym odpowiednikiem skóry, unikaj preparatów mających w składzie alkohol, wosk czy naftę. Do codziennej pielęgnacji wystarczy szmatka nasączona wodą, a do większych zabrudzeń — woda z szarym mydłem. Tłuste plamy usuniesz za pomocą pasty zrobionej z mąki ziemniaczanej i benzyny aptecznej, a po zmyciu pasty przetrzyj czyszczone miejsce spirytusem.

Więcej kolorów

Cena od: 405,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: do 6 tygodni
Więcej kolorów

Cena od: 552,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: do 6 tygodni
Więcej kolorów

Cena od: 1089,00 zł
Koszt dostawy: GRATIS
Czas realizacji: do 6 tygodni

Polerowanie skórzanych mebli — obowiązek każdego restauratora

Czysta skórzana powierzchnia wygląda ładnie, ale wrażenie robi ta dodatkowo wypolerowana. Jeśli chcesz wydobyć z niej pełnię blasku, sięgnij po coś tłustego i miękką, filcową szmatkę. Naturalną skórę polerujemy przy użyciu dedykowanych past lub kremów, ekoskórę zadowoli krem do rąk. Oczywiście, zanim skórę wypolerujesz, najpierw musisz ją umyć i wysuszyć.

Właścicielu restauracji, oszczędź sobie sprzątania

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie sprzedali Ci (oprócz mebli) patentów, które oszczędzą Tobie i Twoim pracownikom mnóstwo czasu. Po pierwsze — przykryj czymś te meble! Oczywiście, nie zawsze pozwoli na to wystrój restauracji (w końcu dziwnie wyglądałoby wnętrze, w którym futurystyczna, chromowana stal miesza się z miękkimi pledami). Jeżeli jednak Twój architekt wnętrz nie naoglądał się Netflixa i nie poszedł w stronę futurystycznego designu, proste i monochromatyczne narzuty powinny pasować. Klienci uznają, że robisz to w trosce o ich wygodę, ale Ty i zatrudniona przez Ciebie ekipa będziecie znali brudną prawdę — chodziło wyłącznie o ułatwienie sobie sprzątania. Po co się jednak do tego przyznawać? Niech wszyscy będą zadowoleni!

Cena od: 930,00 zł
Koszt dostawy: 49,00 zł
Czas realizacji: do 6 tygodni

Cena od: 1069,00 zł
Koszt dostawy: 49,00 zł
Czas realizacji: do 6 tygodni

Cena od: 839,00 zł
Koszt dostawy: 49,00 zł
Czas realizacji: do 6 tygodni

Myć czy konserwować? Jedno i drugie!

Po drugie — konserwuj! Sprzątanie a konserwacja to dwie zupełnie inne rzeczy, które niestety mylimy nagminnie. Celem procesu konserwacji jest utrzymanie rzeczy w dobrym stanie. W przypadku mebli odwdzięczą Ci się one za należytą opiekę w dwojaki sposób — z dobrze zakonserwowanych powierzchni łatwiej będzie Ci usuwać plamy, a same meble posłużą Ci znacznie dłużej. Jako właściciel interesu na pewno dobrze znasz pojęcie amortyzacji — środki trwałe zużywają się stopniowo, przez co amortyzacja, chociaż nie wiąże się z wypływem środków pieniężnych, uznawana jest za koszt. Jednak zbyt skomplikowane? No dobra, powiemy prościej — oprócz zwykłego mycia i czyszczenia, natłuszczaj, woskuj i lakieruj!

Pierwsze wrażenie ma kolosalne znaczenie, zwłaszcza w biznesie. Recenzje lokali gastronomicznych często rozchodzą się pocztą pantoflową, a jednorazową wpadką możemy utracić zaufanie klientów, które tak trudno później odbudować. Stosuj więc nasze rady, dbając o czystość lokalu, a w dziedzinie zawsze otrzymasz maksymalną ocenę!

PODOBNE ARTYKUŁY

 

Program lojalnościowy
Zbieraj punkty i wymieniaj je na bony zakupowe - nawet do 150 zł.
Punkty otrzymasz za zakupy w sklepie oraz za ocenę produktów.
1 pkt
za 1 zł